search

Sprijin pentru transportatorii si distribuitorii din Romania prin acordarea unei subventii de 50 bani pe litrul de combustibil

Ministerul Finantelor propune, printr-un proiect de hotarare de guvern, o schema de ajutor de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil din cauza situatiei internationale.

Valoarea ajutorului acordat este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 euro per intreprindere, echivalent in lei. Termenul limita de depunere a cererilor de compensare este 1 decembrie 2022.

 
Ajutorul de stat va fi sub forma unui grant acordat operatorilor economici licentiati in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene, care efectueaza transport rutier de marfuri in cont propriu, contra cost sau transport de persoane, in mod regulat, inclusiv transport public local.
 
Deciziile de compensare se emit pana la 31.12.2022, iar plata efectiva a ajutorului de stat se poate face pana la 31 iulie 2023, inclusiv. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 300 de milioane de lei pentru un numar estimat de 3000 de operatori economici.
 
Sunt eligibili operatorii economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) sunt licentiati in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene;
b) detin cel putin un vehicul eligibil;
c) operatorii economici stabiliti in Romania trebuie sa nu figureze inactivi potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala sau sa nu se afle in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului si sa nu beneficieze de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local;
d) nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care au fost emise asemenea decizii, acestea au fost puse in aplicare conform prevederilor legale in vigoare;
e) alimenteaza vehiculele eligibile dupa cum urmeaza: de la statiile de distributie ale operatorilor economici sau din rezervoarele pentru consum propriu detinute;
f) nu se afla in procedura de executare silita, faliment, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare;
g) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile;
h) operatorii licentiati in alte state membre ale Uniunii Europene trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca efectueaza transport rutier de marfuri in cont propriu, precum si o lista a vehiculelor eligibile utilizate pentru transportul rutier de marfuri in cont propriu si detin o licenta comunitara, pentru transportul rutier de marfuri contra cost si pentru transportul de persoane.
 
Se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile detinute in cursul trimestrului pentru care se solicita compensarea, in baza unei cereri de compensare, depusa la Autoritatea Rutiera Romana, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se solicita plata ajutorului de stat. In categoria cheltuielilor eligibile se incadreaza facturile emise cu 30 de zile lucratoare inaintea publicarii in Monitorul Oficial a prezentei hotarari.
 
Ministerul Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, vor incheia un protocol de colaborare pentru transmiterea informatiilor referitoare la operatorii economici, necesare pentru evaluarea cererii.
 
Schema de ajutor de stat a fost elaborata in baza punctului 2.1. Ajutoare limitate, Capitolul 2 – Masuri temporare de ajutor de stat din Comunicarea Comisiei privind Cadrul temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei (2022/C 131 I/01) si se notifica la Comisia Europeana in vederea autorizarii.
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice