search

OUG nr. 92/2020: noi masuri de sprijin pentru angajati si angajatori


https://contabilul.manager.ro/dbimg/articole/declaratii-fiscale_24360_1.jpg

In Monitorul Oficial nr. 459 din 29 mai 2020 a fost publicata OUG nr. 92/2020. Acest act normativ introduce noi masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, dar modifica si cateva acte normative.


OUG nr. 92/2020: principalele prevederi


- indemnizatia de somaj tehnic va fi pastrata si dupa data de 1 iunie 2020 pentru domeniile in care activitatea este restrictionata. Aceasta masura va fi mentinuta pana la  ridicarea acestor restrictii si se aplica atat firmelor, cat si PFA-urilor, II-urilor si altor profesionisti.

- somajul tehnic va fi inlocuit cu un sprijin de 41,5% din salariul brut pentru angajatii care au fost in somaj tehnic. Facilitatea este mentinuta pentru o perioada de trei luni, iar angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pana la data de 31 decembrie 2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri. Acesta obligatie nu se aplica in cazul in care incetarea contractului de munca intervine din motive neimputabile angajatorului.
Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a sumelor respective se efectueaza in termen de cel mult 10 zile de la data indeplinirii de catre angajatori, potrivit legii, a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

- se acorda subventii pentru angajatorii care incadreaza in munca persoane in varsta de peste 50 de ani sau persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani.

Firmele care in perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane care indeplinesc cumulativ  conditiile de mai jos:

    • au varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani sau peste 50 de ani;

    • raporturile de munca au incetat din motive neimputabile lor, in perioada starii de urgenta sau a starii de alerta;

    • sunt inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca,
primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Este important de retinut faptul ca au firmele au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada de minimum 12 luni de la implinirea termenului de 12 luni prevazut mai sus.

Angajatorii care inceteaza contractele individuale de munca ale salariatilor anterior termenelor prevazute mai sus sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii contractelor individuale de munca, daca incetarea acestora a avut loc in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. d) si e) si art. 65 din Codul muncii.

Nu beneficiaza de aceste sume institutiile si autoritatile publice si nici angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora din alte motive decat cele generate de raspandirea coronavirusului.



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice